ПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДОСТ ВЪВ ВРЪЗКА С ПЪРВИЯ ТУР НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Най-напред искам да благодаря на всички членове и симпатизанти на ДОСТ, на всички избиратели на ДОСТ за достойното представяне на първия тур на президентските избори. Имам основание за тази благодарност, още повече предвид на контакта ни в последните дни на предизборната кампания. Благодаря, уважаеми приятели, за, така да се каже, достойният пример да водим предизборна битка, макар и без да имаме наш кандидат. Гордея се, че членовете, симпатизантите, избирателите на ДОСТ показват какво значи да се отстоява евро-атлантизмът, да се гласува за демокрацията.

Изборът на Президент е избор на държавническа визия за развитието на страната. Вместо това, президентският вот беше тотално подменен и партизиран. Сведе се до елементарен механизъм на премерване на партийни мускули за предстоящи парламентарни избори.

Отчаяните опити на Трайчо Трайков да постави в центъра на дебатите стратегическия избор на България в условия на тази тежка геополитическа криза да отстои евро-атлантическия път на развитие, се оказаха недостатъчни. И понеже се знаеше, че не той, а Цецка Цачева ще отиде в крайна сметка на балотаж, точно тя трябваше да построи своята кампания върху този най-важен критерий за десноцентристки кандидат – демократ. Това, че не го направи, е нейна и на ГЕРБ стратегическа грешка за първия тур.

През оставащите до балотажа дни тази грешка трябва да бъде коригирана. Това е единственият шанс, макар и със закъснение, да се постигне консолидация на разпилените десноцентристки избиратели около нейната кандидатура. Става въпрос за консолидация на всички български граждани, за които ценността евро-атлантизъм стои по-високо от партиите.

Рискът България да се отклони от своя стратегически път и да се върне в орбитата на сивата зона на евразийските интереси, е огромен. Ние предупредихме за този риск още преди първия тур.

Резултатът на Радев не е случаен. Той е функция от месеци назад добре подготвяна стратегия с участието на външен геополитически фактор. Стартът на все още неоповестения проект Радев бе даден на конгреса на „Единна Русия“ в Москва. Днес идва доказателството, красноречиво илюстрирано в руска медия: „В България поведе приятел на Русия“.

 От тази гледна точка, победа на Радев ще означава фатален руски геополитически пробив в зоната на НАТО и ЕС.

 В този смисъл, не беше случайно предупреждението на европейски специални служби, че руската хибридна война с особена целенасоченост се води в пет европейски държави, сред които и България.

 Българският им инструмент е с особен камуфлаж – военната униформа на уж натовски генерал и партии, членки на ПЕС и АЛДЕ (ДПС), с „Атака“ в притурка.

Преодоляването на тази опасност е отговорност на всеки български демократ. Вярвам, че не всичко е загубено. Това предизвикателство стои по-високо от отношението ни към Бойко Борисов и ГЕРБ и Цецка Цачева.

Тук искам да поздравя г-н Трайчо Трайков, който още в нощта след изборите преодоля емоциите и заяви, че десните не могат да подкрепят ляв кандидат. За съжаление, не всички десни лидери са на висотата на своя кандидат за Президент г-н Трайчо Трайков.

Очаквам да преосмислят позицията си и от пасивното „не подкрепяме ляв кандидат“ да призоват към активно гражданско действие за подкрепа на единствено възможния кандидат – г-жа Цецка Цачева. Само така евро-атлантизмът ще бъде препотвърден като макрорамката, в която да се развива демократичният процес в страната.

Победа на г-жа Цецка Цачева на президентските избори с подкрепа на всички български граждани – демократи, ще бъде, макар и частична, компенсация и за още една стратегическа грешка на ГЕРБ – безпринципната управленска коалиция с участието на крайни националисти – нацисти.

Уважаеми демократи,

България е застрашена от две глобални опасности – брутален ляв популизъм, първо, и, второ, още по-опасния, краен, нацистки популизъм, който придобива застрашителни размери.

На този фон абсолютно вторичен, според мен, даже незначителен е въпросът ще подаде или не оставка Бойко Борисов; ще има или не предсрочни парламентарни избори. Залогът на този вот не е властта на Бойко Борисов, а бъдещето на България.

…………………………………………

Оценка за вота на ДПС

Една дума е достатъчна за синтезирана оценка – Провал.

           Първо. Загуба на повече от половината гласове, спечелени на парламентарни избори 2014г. Тук искам да предпазя анализаторите от една тежка заблуда, че едва ли не този вот не е представителен за потенциала на ДПС, защото тази партия обикновено не може да мобилизира избирателите си за президентски вот, за разлика от парламентарния. Не, колеги. ДПС никога не е правила по-агресивна кампания дори на парламентарни избори. Никога не е отделяла повече ресурс. Дори почетният им председател, за разлика от местния вот, излезе от сарайските си покои и за да мобилизира избирателите си, отиде да гласува. Кампанията им беше като за парламентарни избори. Просто вече толкова си могат. Тези избори погребаха няколко мита за ДПС:

1. Мита за свръхсилата.

2. Мита за балансьора.

3. Мита за определящото значение при избора на държавен глава.

И всичко това, без още да сме им скочили насреща с наша кандидатура.

Второ. За първи път ДПС губи от крайните националисти, при това в пъти – 2.5 пъти.

Трето. За първи път един независим кандидат, един Марешки отнася ДПС, печелейки почти два пъти повече.

Опитът тежката загуба да бъде прикрита с фалшиви усмивки на лицата на участниците в пресконференцията и несръчното им перчене, по-скоро превръщат в карикатура тази някога славна партия.

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI (Така преминава световната слава)

……………………………………………..

За ДОСТ

 Що се отнася до ДОСТ. Ние нямахме кандидат и въпреки това, както Ви обещах, в състояние съм да докажа чрез конкретен секционен анализ чувствителни пробиви.

 В Турция в 2011г. в своя апогей ГЕРБ имат едва 350 гласа в 86 секции. Днес вотът за Цецка Цачева в Турция е 12 000, и то в условия на рестриктивен Изборен кодекс – само 35 секции. Пробив !!! 11 650 гласа разлика са на ДОСТ.

  Телеграфно още няколко примера.

 В Джебел резултатът ни е почти изравнен с ДПС.

 Стоим добре навсякъде, където имаме изградени структури.

 Печелим Паничково – бастион на ДПС в Черноочене – в съотношение 108:72 гласа.

 Печелим община Павел баня, където ДПС от първа сила през последните 15 години се сгромоляса от 2860 на едва 1100 гласа и отиде четвърта сила. Сега кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е първа с 1800, независимо че ГЕРБ винаги са били на четвърта позиция – с едва около 500.

 Особено показателен е вотът в с. Александрово, където Цецка Цачева печели 550 гласа срещу едва 13 за ГЕРБ на последните избори, а ДПС от 870 на последните местни избори пак там падна на жалките 44 гласа.

 Няма да продължавам с примери.

 Тръгнали сме на дълъг път и чрез ускорено изграждане на структури ще постигаме целите си.

…………………………………………………..

 Това е наказателен вот на избирателите на ДПС срещу поредния експеримент на Сараите – този път да реабилитират отречени олигархични модели на властта и освен това си мисля, че вотът на избирателите е най-тежката присъда за предколедното слово на почетния им председател от 17.12.2015г.

 Сбъдна се прогнозата ни, че Орешарски не е същинският кандидат, а само междинна стъпка от политическия казачок на тази партия към генерал Радев.

Честити сараи, генерале!...

 

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код