Смелчаци!

 Днес бе първият пленарен ден на Народното събрание след шумно отекналия скандал с изказването на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой и безшумно промъкналите се над българското политическо пространство новини за незаконните руски парламентарни избори в територията на окупирания Крим. Колкото и световните агенции да коментираха руските избори, ние от ДОСТ добронамерено предположихме, че иначе гръмогласните ни „евро-атлантици“ може би не са забелязали повторното брутално посегателство върху международното право от страна на Кремъл и затова вчера със специален анализ приятелски решихме да ги подсетим. Анализът ни завършва с възгласа „Крим, господа, Крим!“.

Тази сутрин от трибуната на българския парламент една след друга се изредиха декларации. Първа тръгна да си чете текста Цвета Караянчева от ГЕРБ. Толстой, Толстой и само Толстой! Нито дума за Крим. И все пак браво! Караянчева прочете текста сравнително гладко и нито веднъж не обърка Толстой нито с Достоевски, нито с Тургенев, нито с Чехов. После мястото зад микрофона зае представител на Реформаторския блок и той като започна – Толстой та Толстой, Толстой, Толстой……….Човек да си помисли, че макар и да не реформираха съдебната система, РБ е решил на всяка цена да реформира „Война и мир“. И пак – нито дума за Крим. Логично място на трибуната зае и лидерката на БСП Корнелия Нинова и тя „понатупа“ с ласкави думи новоизбрания руски депутат Толстой. Социалистите още вчера били реагирали и не виждали смисъл българският парламент да се занимава със случая. Естествено – безмълвие за Крим. Добре поне че темата не позволи на социалистката да повдигне въпроса за сваляне на санкциите срещу Русия. Нямаше да е удобно – те ти предлагат купуване, ти ги сваляш. Не щеш ли и професорът от АТАКА Станислав Станилов излезе да говори. Голяма новина – и Волен Сидеров заклеймил изказването на Толстой. Какъв ти Крим, какви ти критики от страна на АТАКА – та нали техни депутати с посещението си след окупацията легитимираха руската агресия. ДПС мълча. Може би изчакват Коледа? Ех това ДПС! Нито декларация, нито дори оценка с намигване за това какво се е случило. Солидните юристи на ДПС, които иначе би трябвало да са компетентни по темата международно право, мълчат със стиснати зъби, защото мислите им сигурно са насочени в друга посока – как да внесат предложение за промяна в Конституцията и за въвеждане на институцията „почетен пожизнен президент“.

Иначе скандалът около руския депутат и българската евро-атлантическа държавна машина не остана скрит и за руски медии. Заглавието на материал в руския вестник „Журналисткая Правда“ гласи : „ Толстой обиди София, казвайки очевидното“. А ето и част от текста в руския материал : „Русия може да купи България? Че тя вече отдавна я е купила! Но защо да крещим за това? Българите могат да се обидят. Ето, вече се обидиха….“.

 Тезата, че България може би вече е купена, срамно се потвърждава от упоритото мълчание на българския политически елит във връзка с незаконните руски парламентарни избори в Крим. На този фон прави впечатление едно изказване на заместник – председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и шеф на парламентарната им група – „Няма да позволим на никого да ни вменява комплекс за малоценност“. Отново браво! Празно устословие! Никакви комплекси за малоценност не са това. Мълчанието на „официалния български евро-атлантизъм“ по темата Крим е дълбоко обмислен тактически ход, който не само да доближи България отново до орбитите на руско влияние, но и да открие перспектива за много възможната бъдеща тройна коалиция – ГЕРБ, БСП и националистите.

 Браво, смелчаци, браво, юначни атлантици! Ние обаче пак ще Ви напомним - Крим, господа, Крим!

Лютви Местан

Председател на ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код